Beter slapen

Huisstofmijt bestrijden met deze 5 tips

Ken je dat? Dat je ’s morgens opstaat met jeukende ogen of een verstopte neus? Dat je keel opgezet is en je al niezend de badkamer in loopt? Dat je in bed jeuk hebt door huisstofmijt. Wellicht heb je last van een huisstofmijtallergie. Net als een paar miljoen anderen in Nederland en België. Hoe kun je huisstofmijt bestrijden?

Heb je de vloerbedekking al de deur uit gedaan en laminaat gelegd? Gebruik je geen extra kussens of sprei op je bed, slaap je met het raam open en in je kamer vind je geen kleedjes of knuffels. Toch word je geplaagd door iets. Door iets met acht poten om precies te zijn. Je matras rigoureus de deur uit doen gaat iets te ver en immunotherapie is ook zo wat. Het is dus hoog tijd om naar een betere oplossing te zoeken voor huisstofmijtallergie!

De ins & outs over de huismijt

  • Huisstofmijten zijn witte beestjes en familie van de spin. De afmeting is 0,1 tot 0,6 mm waardoor huisstofmijt (bijna) niet zichtbaar is met het blote oog.
  • De huisstofmijt voelt zich thuis op donkere, warme en vochtige plaatsen van rond de 25 graden.
  • Hij eet huidschilfers en dus zijn mijn bed, matras, dekbed, kussen en bank fijne verblijfplaatsen voor huisstofmijt
  • De huisstofmijt legt 3 tot 5 eitjes per dag en het kost 3 weken om uit te groeien van eitje tot volwassen mijt. Duizenden mijten zijn er dus in no time honderdduizenden…
  • De gemiddelde mijt leeft een paar maanden.
  • In de herfst en winter zitten er meer huisstofmijten in een matras, want dan is het buiten koud en binnen lekker aangenaam. Daarom kan het zijn dat je in de winter meer last hebt van je huisstofmijtallergie.
  • Het is mogelijk om op latere leeftijd huisstofmijtallergie te krijgen. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken zoals: omgeving waarin je leeft, bepaalde stoffen veel in aanraking komt, hoe schoon je bent.

5 tips om huisstofmijt te bestrijden

In een matras kunnen tot zo’n 1 miljoen huisstofmijten leven. 1 Miljoen! Wat kun je doen tegen huisstofmijt?

1. Vaker stofzuigen, stoffen en luchten

Een aantal keer per week stofzuigen en stoffen vermindert het aantal huisstofmijten. Als er geen stof ligt, krijgen huisstofmijten minder kans om zich te nestelen. Klinkt logisch natuurlijk. Ook is het verstandig om huisstofmijt te bestrijden met natuurazijn en een vochtige doek. Daarnaast is ventilatie enorm belangrijk. Let erop dat je de ramen vaker wijd openzet. En dat de luchtvochtigheid daalt. Dat zal ze leren.

2. Je beddengoed heet wassen. En goed wassen.

Je beddengoed moet regelmatig heet gewassen worden, zodat de boel uitsterft. Wassen op 60 graden of hoger wordt aangeraden. Bovendien kan je beddengoed het best buiten laten drogen of in de droger stoppen. Weer wat geleerd!

3. Je matras vervangen

"Euuhhh, mijn matras is nu 4 jaar. Dat is toch zeker niet te oud?" Een matras gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. Je matras is aan vervanging toe wanneer er kuilen in het matras zitten, je lichamelijke klachten ervaart of gewoon niet meer comfortabel ligt. Dan is het hoog tijd voor een nieuw exemplaar. Zonder huismijt.

4. Je matras (laten) reinigen

In een schoon bed slapen, is een stuk prettiger en gezonder, allergie of geen allergie. Je kunt een bedrijf laten komen om je matras professioneel te laten reinigen. Wat natuurlijk weer een vermogen kost… Je kan het ook zelf doen met een stoomreiniger. Een stoomreiniger reinigt met hete stoom het matras en door de hete stoom worden vrijwel alle mijten, allergenen en micro-organismen gedood. Kijk, dat klinkt goed. Let wel op dat  je het matras niet beschadigt en dat het niet te vochtig wordt, waardoor juist weer schimmels ontstaan. Hmmmmm. Reinigen houdt meer in dan je dacht.

5. Anti-allergische hoezen aanschaffen.

Ondanks bovenstaande acties, die zeker weten resultaat zullen hebben, geven huisstofmijten niet zomaar op.  Ondanks je poets- en reinigingsdrift blijven ze gewoon zitten. Wat je wel kunt doen is ze buitensluiten! Hoe? Met anti-allergische hoezen om je matras, dekbed en kussen. Deze hoezen hebben een anti-huisstofmijtbehandeling ondergaan en zijn het ideale wapen in de strijd. Je sluit ze letterlijk buiten: ze kunnen geen huidschilfers meer opeten en dan gaan ze dood. Ze hebben geen schijn van kans meer!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.