Beter slapen

Gebroken nachten

Iedere ouder kent het. Een kind wat midden in de nacht wakker wordt en niet meer verder kan of wil slapen. Het zou zo fijn zijn als je wist waar zijn nachtelijke activiteit vandaan komt. En ook niet onbelangrijk, als je wist wat je eraan kunt doen! Je wilt immers dat je kind - en jijzelf - zo snel mogelijk weer kunnen doorslapen.

Is hij of zij ziek, heeft hij een vieze luier of komen er tanden door? Dan heb je er alle begrip voor. Ligt je kind wakker van een spannende gebeurtenis zoals een spreekbeurt op school, zijn eerste voetbalwedstrijd of een verjaardagsfeestje? Ook dat snappen we. Kan gebeuren. Maar wat als je kind vaker ’s nachts wakker is? Als hij elke nacht eng droomt of denkt dat er een krokodil onder zijn bed zit? Met een beetje pech maakt hij het hele huis wakker en komt niemand meer aan zijn rust toe… Lees hieronder enkele strategieën die je als ouder kunt toepassen. Want een goede nachtrust is tenslotte ontzettend belangrijk!

Do’s

  • Verzin een vast bedritueel en houd je aan vaste bedtijden. Zo weet je kind waar hij aan toe is.

  • Leg een vertrouwde knuffel of doek in het bedje. Deze helpt je kind ’s nachts weer in slaap te komen zonder jouw hulp.

  • Maak de slaapkamer van je kind donker. Laat eventueel een klein nachtlampje branden of zet de deur op een kiertje.

  • Blijf nadat je je kindje op bed gelegd hebt nog even buiten de kamer rommelen. Ga bijvoorbeeld even de was opvouwen in een andere kamer. Als je kind je kan horen, weet hij dat je niet helemaal verdwenen bent.

  • Stel je kind gerust en troost hem kort. Probeer alleen te gaan kijken als je kind niet uit zichzelf rustig wordt en probeer de frequentie van je bezoekjes af te bouwen.

Don’ts

  • Ga niet stoeien en doe geen wilde spelletjes voor het slapen gaan.

  • Geef je kind ’s avonds geen computer of tablet meer. Dit maakt onrustig.

  • Kinderen zijn dol op aandacht. Probeer deze echter te beperken midden in de nacht, anders wordt het wel heel aantrekkelijk om wakker te zijn. Praat niet te veel en ga zeker geen spelletjes doen of boekjes voorlezen. Ook het kind opnemen en naar beneden gaan, is niet aan te raden.

  • Doe geen licht aan ’s nachts tijdens het troosten.

  • Krokodil gesignaleerd? Lach je kind niet uit! Ook jouw volwassenenlogica en de uitleg dat krokodillen meestal niet in rijtjeshuizen zitten, voegt niets toe op dat moment. Beter kun je kort meespelen en het beest wegjagen.

Wel of niet bij jou in bed?

Over het wel of niet bij jou in bed nemen, zijn de meningen verdeeld. Doe vooral wat je denkt dat goed is voor jezelf en voor je kind. Besef hierbij dat een eenmaal aangeleerde gewoonte vaak lastig is af te leren! Maar een goede nachtrust is ook wat waard…

Matras en beddengoed

Tot slot geven we nog de tip ook eens naar het soort matras, hoofdkussen en dekbed te kijken. Er zijn speciale producten te koop voor kinderen. Ook een te dikke pyjama en een slaapzak kunnen ervoor zorgen dat je kind ligt te zweten en wakker wordt van de hitte. Te warm of te koud slapen, is nu eenmaal niet fijn. Dat geldt voor jou, en ook voor je kind!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.