Beter slapen

De gezondste slaaphoudingen

Word je wel eens wakker met pijn in je nek of rug? Of heb je last van hoofdpijn, oprispingen of brandend maagzuur? Misschien slaap je wel in de verkeerde slaaphouding en heeft dit effect op je gezondheid! In de juiste slaaphouding komt je lichaam helemaal tot rust, zodat je optimaal herstelt van de dag. Niet alleen je nek en rug moeten zich ’s nachts resetten, dit geldt ook voor andere lichaamsdelen. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke houding het best is voor jouw lichaam.

Slapen op je rug

Rugpijn en nekklachten verminderen? Brandend maagzuur en zelfs rimpels voorkomen? Met stip op 1 staat slapen in rugligging. Liggend op je rug kunnen hoofd, nek en ruggengraat in een neutrale, rechte houding blijven liggen en dat is erg belangrijk voor de ontspanning. Naast het positieve effect op je rug, nek en hoofd, is deze slaaphouding ideaal als je last hebt van oprispingen en brandend maagzuur. Kies een kussen dat je hoofd iets hoger tilt, zo kan maagzuur niet via de slokdarm naar boven komen. Een ander voordeel van slapen op je rug is dat het helpt rimpels te voorkomen. De huid van je gezicht kan beter ademen dan wanneer je op je buik of zij ligt en je gezicht in het kussen gedrukt wordt…

Nadelen van rugslapen

Heeft slapen op je rug dan helemaal geen nadelen? Jawel. Mensen die geneigd zijn te snurken, zullen dit meer gaan doen. Ook als je verkouden bent, en ademen door je neus lastig is, kun je het best even niet op je rug slapen.

Kussen voor rugslapers

Het ideale kussen voor rugslapers is een kussen met dons of veren. Het kussen is comfortabel en de vulling is flexibel, zodat je de juiste ondersteuning krijgt. Dit type kussen is ook geschikt als je afwisselend op je rug, buik en zij slaapt. Ben je allergisch voor dons en veren? Ga dan voor een vezelvulling. 

Slapen op je zij

Snurkers, zwangere vrouwen en verkouden mensen opgelet!
Slapen op de rug mag dan wel het gezondst zijn,  het merendeel van de Nederlanders ligt toch echt op de zij. Daar is op zich niks mis mee, zolang je ervoor zorgt dat je wervelkolom in een rechte lijn ligt. Dit doe je door een goed hoofdkussen te gebruiken, welke je nek goed ondersteunt. Als je ruggengraat recht ligt, beschermt ook deze houding je nek en rug. Ga dus vooral niet in foetushouding liggen! Je lichaam ligt dan opgevouwen en in een onnatuurlijke houding. De zijligging is ideaal voor snurkers, omdat deze houding het snurken vermindert. Ook als je zwanger bent, is dit de beste slaaphouding. Liggend op je zij heb je namelijk de beste doorbloeding en het minst druk op je onderrug. Tot slot kun je het best in zijligging slapen als je verkouden bent. Plaats in dat geval een extra kussen onder je hoofd, zodat je voorkomt dat je holtes vollopen.

Nadelen van zijslapen

Een nadeel van slapen op je zij is het feit dat je sneller rimpels krijgt. Ook moet je extra goed stilstaan bij de keuze voor een goed matras en kussen. Je rug moet immers haar natuurlijke kromming kunnen behouden en dus moet je lichaam op de juiste plekken extra ondersteuning krijgen!

Kussen voor zijslapers

Het ideale kussen voor zijslapers is een kussen van latex. Dit is een zacht kussen dat er toch voor zorgt dat je hoofd niet te diep wegzakt. Je kunt ook kiezen voor een kussen van traagschuim, omdat het schuim zich vormt naar je hoofd. Als laatste kun je gaan voor een iets dikker kussen van dons of veren.

Slapen op je buik

Rugpijn, nekpijn, hoofdpijn… het is te voorkomen!
Heb je last van rugpijn bij het opstaan? Misschien lig je ’s nachts wel op je buik. De buikligging is de slechtste slaaphouding, omdat er in deze houding veel druk op je ruggenwervels ontstaat. Je rug ligt in een onnatuurlijke positie en dit bevordert rugklachten. Als je op je buik slaapt, zijn ook  je hoofd en je nek voor langere tijd geblokkeerd, wat voor nekpijn kan zorgen. Uiteindelijk zal slapen op je buik bij de meeste mensen leiden tot rugpijn, nekpijn, spanningen, hoofdpijn en andere ongemakken. Ook je spieren en gewrichten zijn niet blij met deze slaaphouding, omdat ze continu onder druk staan. Op je buik liggen kan dus ook slapende ledematen en minder gevoel in je benen veroorzaken.

Het enige voordeel van slapen op de buik is dat je niet snurkt. 
Blijf je na het lezen van deze info toch op je buik slapen? Zorg dan voor een kussen dat zo laag mogelijk is of gebruik geen kussen.

Hulp en advies nodig?

Wil je graag hulp en advies om ‘s nachts goed te kunnen slapen? De slaapadviseurs van Beter Bed helpen je graag. Kom gerust eens langs in een van onze winkels. Bekijk alle kussens in de Beter Bed collectie.

Bekijk alle kussens

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Weet alles over slapen.

Meer van Sanne

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.