Beste Winkelketen, bedankt! Vier mee met  10% extra korting* Gebruik code Feest10

: :

Verschillende soorten dekbedden


Het is belangrijk dat een dekbed past bij je slaapgedrag. Wanneer je het ’s nachts erg warm hebt en veel transpireert, heb je een ander dekbed nodig dan wanneer je het snel koud hebt. Voor een optimale nachtrust is het essentieel dat een dekbed vochtregulerend is en lekker aanvoelt. Er zijn vier soorten vullingen: dons, wol, katoen en synthetische vezels. Verder zijn er enkele dekbedden en vierseizoenendekbedden. Een vierseizoenendekbed bestaat uit een voor-/najaarsdeel en een zomerdeel. Samen zijn ze te gebruiken bij strenge winternachten.

Dekbedwarmteklassen

De dekbedden van Beter Bed zijn stuk voor stuk voorzien van een warmteklasse. Het warmteklassesysteem kent vier klassen. Bekijk welke klasse het best bij u past en selecteer uw ideale dekbed.

Warmteklasse 1

Onder klasse 1 verstaan we een echt warm dekbed. Ideaal voor koude slaapkamers en mensen die het snel koud hebben.

Warmteklasse 2

Een dekbed met klasse 2 sluit het best aan bij ons klimaat en zal de meeste mensen daarom goed bevallen.

Warmteklasse 3

Voor mensen die het snel warm hebben en voor gebruik in verwarmde slaapkamers raden we warmteklasse 3 aan.


Warmteklasse 4

Tot klasse 4 behoren de echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden.

Het beste dekbed voor jouw situatie

Je verwacht het misschien niet meteen, maar ook de keuze voor een dekbed is bepalend voor jouw slaapcomfort. Het houdt je lichaam op de juiste temperatuur en zorgt tegelijkertijd voor ventilatie.

Er zijn verschillende soorten dekbedden. Om te beginnen zijn er enkele en dubbele (vierseizoenen)dekbedden. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende materialen die stuk voor stuk hun eigen kenmerken en voordelen hebben.

De eigenschappen van een dekbed hangen vooral af van het materiaal. Je hebt de keuze uit:

Dons houdt warmte vast, ventileert goed, werkt vochtregulerend en heeft een hoog isolerend vermogen. Dons en veren worden vaak gemengd. Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt.

Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je erop gaat zitten. Een donzen dekbed is minder geschikt voor kinderen.

Meer informatie over de herkomst van onze dons producten.

Voordelen

 Houdt warmte vast & ventileert
 Hoog isolerend vermogen 
 Licht & soepel

Nadelen

 Isolerend vermogen neemt af als je op het dekbed gaat zitten 
 
 Minder geschikt voor kinderen 

 

Donzen dekbedden

Wol is een natuurlijk materiaal dat lanoline bevat en daardoor zelfreinigend is. Ondanks de isolerende en vochtabsorberende eigenschappen, transporteert dit natuurlijke materiaal vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder klam aan te voelen.

Een wollen dekbed voelt dan ook warm aan in de winter en luchtig in de zomer. Transpireer je veel? Dan is wol dus een goede keuze. Wel is wol zwaarder en minder soepel dan dons.

Voordelen

 Zelfreinigend  
 Vochtabsorberend 
 Warm in de winter, luchtig in de zomer

Nadelen

 Vergeleken met dons minder soepel 
 Zwaarder dan een donzen dekbed


 

Wollen dekbedden

Een dekbedvulling van synthetische vezels zorgt ervoor dat het dekbed wasbaar is in de wasmachine. Een synthetisch dekbed is dan ook bijzonder geschikt voor mensen met allergieën en kinderen.

Een synthetisch dekbed is iets minder ventilerend dan donzen en wollen dekbedden, maar ook beduidend voordeliger bij een gelijke kwaliteit.

Voordelen

 Wasbaar in de wasmachine 
 Geschikt voor kinderen en mensen met allergie├źn 
 Goedkoper dan dons of wol

Nadelen

 Minder ventilerend dan dons of wol

 

Synthetische dekbedden

Bamboe is een duurzaam materiaal dat goed past bij de zomer. Het is licht, zacht, ventileert optimaal en absorbeert vocht als de beste. Een dekbed van bamboe voelt altijd koel en droog aan en wordt dan ook veel gekozen door mensen die de neiging hebben snel te transpireren ’s nachts. Bamboe reguleert bovendien de warmte, wat betekent dat je het bij warmte buiten onder je dekbed een paar graden koeler hebt. Tot slot heeft bamboe ook nog gezondheidsvoordelen. Het stoot schimmels en bacteriën af en is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Voordelen

 Optimaal ventilerend, vochtabsorberend en warmteregulerend
 Zacht, licht en ademend materiaal
 Anti-allergisch, anti-bacterieel en wasbaar

Nadelen

 Minder geschikt voor de winter  

Wollen dekbedden

Katoenen dekbed

Wil je een soepel dekbed dat gemaakt is van een natuurlijk en zacht materiaal? Een slijtvast dekbed dat ervoor zorgt dat je elke dag weer fris opstaat? Dan is katoen een uitstekende optie. Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is dan ook ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het ’s nachts snel (te) warm hebt. Het is bovendien anti-allergisch en gewoon wasbaar in de wasmachine.

Voordelen

 Goede ventilatie en vochtregulatie  
 Natuurlijk en zacht materiaal 
 Anti-allergisch en wasbaar 

Nadelen

 Kreukgevoelig

 

Katoenen dekbedden