Beter slapen

Is samen slapen met je kind een goed idee?

Pas geleden schreven we over de voor- en nadelen van een huisdier bij je in bed. Waar we eerst dachten dat we het woord huisdier bijna 1 op 1 konden vervangen door het woord kind in dit blog, kwamen we erachter dat er wel degelijk veel verschillen zijn ;-). Aan samen slapen met je kind(eren) zitten veel meer voordelen dan je denkt!

Het is niet voor niets in veel culturen de normaalste zaak van de wereld. Vooral veel moeders slapen met hun kind in dezelfde ruimte en delen een bed of slaapplaats. Rooming-in, co-sleeping; het zijn veelgehoorde begrippen. Uit intercultureel onderzoek blijkt dat samenslapers gemiddeld genomen tevredener zijn over hun leven dan mensen die zonder hun kind slapen. Samen slapen is dé manier om de binding tussen ouder en kind te bevorderen en het is ideaal bij bijvoorbeeld borstvoeding. Waarom is het dan niet de norm in Nederland en is er zoveel onbegrip? Tuurlijk, er zijn zeker nadelen, welke we ook zeker zullen noemen. Maar van focus op de positieve kanten is nog nooit iemand slechter geworden! 

6 voordelen van slapen met je kind

1. Het is gemakkelijk, gezellig en goed

Samen slapen is een handige manier om meer tijd met je gezin door te brengen. Het is knus en als je in dezelfde kamer als je kind slaapt, ben je ook tijdens het slapen bewust van zijn signalen en omgeving. Zo merk je snel of je kind voeding, aandacht of troost nodig heeft. Vanwege jouw nabijheid hoeven baby's niet helemaal wakker te worden en te gaan huilen om een reactie te krijgen. Je bent meteen bij hem om hem te geven wat hij nodig heeft. Op lange termijn bevordert samen slapen het zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit van het kind en vermindert het zijn angstgevoelens. Daarnaast is het mooi meegenomen dat je nu wakker wordt van een lachend gezichtje naast je in plaats van een huilend kind in de kamer naast je. Een beter begin van de dag is er niet!

2. Het bevordert de hechting

Baby’s zijn sneller gerust als hun moeder of vader dichtbij is, zie ook punt 1. Door ze bij je in bed te laten, geef je als ouder je kinderen het gevoel dat ze altijd welkom zijn bij je. Dit versterkt de band als gezin. Ben je als vader of moeder overdag veel aan het werk? Door samen te slapen pik je 8 uur per dag tijd met je kind mee. Net bevallen? Samen slapen schijnt postnatale depressies tegen te gaan, doordat het moederinstinct versterkt wordt.

3. Je kind slaapt eindelijk eens door en jij hoeft er niet uit

Hoe vermoeiend zijn ze, die gebroken nachten? Precies. Er is dan ook – zeker op korte termijn - veel voor te zeggen om je kind lekker bij je in bed te nemen, zodat er eindelijk eens geslapen wordt. Een goede nachtrust is immers heilig.

4. Het is ideaal bij en goed voor borstvoeding

Zeker bij nachtvoeding van baby’s is het fijn als je niet naar een andere kamer hoeft, maar lekker kunt blijven liggen. Ook je kind profiteert hiervan. Zo kan hij lekker vaak drinken, waardoor de borstvoeding extra goed op gang komt en je kind sterker wordt. En nog een feitje: wist je dat je kind de beste voeding binnenkrijgt als hij of zij het klokje rond kan drinken? Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat moedermelk in de vroege ochtend het magerst is en in de late avond het vetst. Lees meer over de kwaliteit van borstvoeding op verschillende tijdstippen

5. Het is veilig

Kinderen die samen met hun ouders slapen, krijgen 's nachts meer aandacht en bescherming. Inbrekers? Brand? Je hebt je kind direct bij de hand. Je kind bij je in bed nemen, kan ook helpen bij het voorkomen van wiegendood. Dit komt doordat het kind niet in te diepe fases van slaap komt. Let op: over het voorkomen van wiegendood verschillen de meningen van de experts. 

6. Kinderen zijn sneller zindelijk

De nachtelijke zindelijkheidstraining gaat sneller als je samen slaapt. Zodra je kind onrustig wordt, wat vaak een teken is dat hij of zij moet plassen, merk je dat meteen op. Als je dan met je kind naar het toilet gaat, ben je een nat bed voor.  

4 nadelen van slapen met je kind

1. Kind leert niet zelfstandig in slaap te vallen

Allemaal leuk en gezellig, zo’n kleintje in je bed. Maar tegen de tijd dat je kind een zwetende puber is, mag het wel afgelopen zijn. Om ervoor te zorgen dat je kind ook leert apart te slapen, kun je hem of haar er maar beter tijdig aan laten wennen.

2. Je eigen nachtrust wordt verstoord

Een gevaar van samen slapen is dat het te gezellig wordt. Op kinderen die midden in de nacht lopen te zingen en dansen van plezier, zit je niet te wachten. Bovendien bewegen kinderen ook in hun slaap en verstoren ze hiermee jouw nachtrust. Met een kind in je bed slaap je minder diep en voordat je het weet heb je te maken met een chronisch slaaptekort en minder energie overdag. 

3. Het is onveilig

Het mag dan in sommige situaties goed zijn tegen wiegendood en bij brand en ander onheil, aan de andere kant is samen slapen juist onveilig. Gevaren als verstikking onder het dekbed en uit bed vallen, liggen op de loer. Zeker als je zelf medicijnen gebruikt of gedronken hebt, is het beter je kind apart te laten slapen. Je hebt niet meteen in de gaten wat je doet en stel je voor dat je op je kind gaat liggen…  Kijk ook uit met waterbedden en besef je dat de combi roken en kinderen in bed geen goede is. Laat bovendien nooit een baby tegelijk met oudere kinderen of huisdieren in je bed slapen.

4. Afleren is lastig

Eenmaal gewend, leer het ze dan nog maar eens af. Dit punt behoeft weinig toelichting waarschijnlijk. Eén geruststelling: er zijn niet veel kinderen die op hun achttiende nog bij papa en mama willen slapen. Het gaat dus vanzelf over…

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.