Beter slapen

Sinterklaasstress?

Ook al laat het heerlijk avondje een paar dagen op zich wachten, de slapeloze nachten beginnen nu al. Je kind raakt er thuis niet meer over uitgepraat en met een beetje pech stuitert hij of zij de hele dag. Én nacht… Om ervoor te zorgen dat je kind en jij niet wakker liggen tot pakjesavond, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Hoe om te gaan met Sinterklaasstress?

1. Bedtijd = bedtijd

Zorg er juist in deze tijd voor dat je kind voldoende nachtrust krijgt. Houd zoveel mogelijk de vaste slaaptijden aan. Zo heeft je zoon/dochter voldoende tijd om alle indrukken van overdag te verwerken.

 

2. Schrap een paar Sinten

Maak een keuze uit het grote aanbod aan Sinterklaasactiviteiten. Zo voorkom je te veel spannende momenten in korte tijd. Twee of hooguit drie activiteiten is meer dan genoeg voor je kind.

 

3. Dreigen geeft dromen

Houd Sinterklaas te vriend. Zeggen dat Sinterklaas alles ziet en weet en dreigen dat je zoon/dochter geen cadeautjes krijgt als hij/zij zich niet goed gedraagt, kan je kind onrustig maken, waardoor hij/zij bang kan worden om te gaan slapen. Juist in deze spannende tijd is het belangrijk dat je kind weet dat Sinterklaas en zijn pieten het goed voor hebben met alle kinderen!

 

4. Schoenzetafspraken

Wees duidelijk hoe vaak en wanneer je kind de schoen mag zetten. Dat geeft (nacht)rust. Ook voor jou!

 

5. Lang leve de aftelkalender

Kleinere kinderen hebben vaak nog weinig besef van tijd. Maak samen een (scheur)kalender en tel de nachtjes tot de Sinterklaasactiviteiten en Sinterklaasavond.

 

6. Dring niks op of aan

Sommige kinderen kunnen door alle geheimzinnigheid rondom Sinterklaas wat angstig zijn voor de Goedheiligman en zijn Pieten. Laat je kind in dat geval langzaam aan Sinterklaas wennen door hem eerst op veilige afstand te bekijken. Lees samen een boekje over Sint en Piet of kijk samen televisie. Ga bij de intocht van Sinterklaas of een andere activiteit waar Sint en Piet op bezoek komen een beetje achteraan staan en neem je kind pas mee naar voren als hij/zij daaraan toe is.

 

7. Pakjesmiddag

Is het heerlijk avondje dan eindelijk aangebroken? Maak er eens een heerlijke middag van. Kom aan het einde van de ochtend bij elkaar en begin met koffie en gevulde speculaas. Maak daarna een lange (bos)wandeling of ga naar een dichtbijgelegen speeltuintje. Zolang je kind maar lekker buiten kan spelen en even zijn/haar energie kwijt kan. Terug thuis hebben ze van al die buitenlucht vast zin in die gezellige lunch. Uitgeraasd en met een volle buik kan het bezoek van Sinterklaas met gedichten en cadeautjes niet meer stuk.

Het grote voordeel van een Sinterklaasmiddag is dat je kind na alle spanning van die dag lekker op tijd naar bed kan. In een van de kinder-/tienerledikanten van BeterBed bijvoorbeeld!

Fijne Sinterklaas!

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Slaap jezelf gezond

Meer van Nadieh

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.