Wij trakteren! Tot 50% korting

2 : 2 : 43
31
Slaapstuipen

Slaapstuipen

Iets om wakker van te liggen?

Je ligt al even in bed en slaapt bijna. Precies op het moment dat je zo goed als wegzakt in een diepe slaap, schrik je wakker van een grote stuiptrekking. Of je valt ineens in een diep gat, alsof je bed onder je verdwenen is. Wat is dat toch voor een vreemde gewaarwording zo net voordat je naar dromenland afreist? Hoewel je ergens wel weet dat het geen hartaanval of iets anders ernstigs is, zou je toch graag weten wat er aan de hand is. En of je wel normaal bent.

De overgang van waken naar slapen

Deze slaapstuip, ook wel hypnagoge schok genoemd, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen. Zo’n 60 tot 70% van de mensen heeft last van deze ongecontroleerde bewegingen, dus je bent zeker niet de enige. Normaal zijn onze spieren ontspannen als we slapen, zelfs tijdens de meest wilde dromen. Prikkels van buitenaf worden in principe genegeerd, maar het kan zijn dat er op sommige momenten toch info doordringt. Bovendien is er ook zoiets als een overgang van wakker zijn naar slapen. Juist in deze overgangsfase doen de onwillekeurige samentrekkingen van je spieren zich voor. Veel mensen ervaren het als een vallend gevoel, schrikreflex of elektrische schok.

Waar komen deze stuiptrekkingen vandaan?

Wetenschappers zijn het er niet over eens, voorlopig circuleren er nog diverse theorieën. De meest gehoorde en acceptabele verklaringen voor slaapstuipen zijn:

Hersenen nog wakker

Je spieren hebben zich al ontspannen, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.

Stress

Ben je erg druk geweest de laatste tijd? Ergens bang voor of kun je niet stoppen met piekeren? Dit kan een oorzaak zijn voor de ongecontroleerde bewegingen die je maakt voordat je eindelijk in slaap dommelt. Je hersenen komen simpelweg minder snel tot rust als je stress ervaart.

Ontspanning

Sommigen zien de stuipen als een natuurlijk en volkomen normaal onderdeel van het slaapproces. Op het moment dat je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam. Klinkt aannemelijk, toch?

Oververmoeidheid

Lang niet geslapen? Aan het vechten tegen de slaap? Hoe vermoeider je bent, hoe groter de kans op slaapstuipen. Je lichaam laat je met deze reflex gewoon even weten dat je beter voor jezelf moet zorgen. Het is maar dat je het weet.

Verkeerde lighouding

Als je in een a-relaxte positie ligt, ervaar je meer stuiptrekkingen dan als je een goede slaaphouding aanneemt. Beter een goede boxspring met een comfortabel matras dan op de bank in slaap vallen dus. 

Dank je wel voorouders

Het is een verklaring voor de stuiptrekkingen waar je niet zo veel mee kunt misschien, maar het is wel een interessant weetje. Onze voorouders genaamd de apen schijnen het ook te hebben. Dit om ze te waarschuwen als ze in een boom liggen te slapen. Want meters naar beneden vallen, vindt niemand fijn. 

Hopelijk hebben we je met bovenstaande theorieën een beetje gerustgesteld. Behalve zorgen voor een gezond leefritme en een goed bed, kun je dus niet veel doen aan die rare, ongecontroleerde bewegingen. De volgende keer dat je partner klaagt over de blauwe plek die jouw onverwachtse linkse heeft veroorzaakt, weet je wat je hem kunt laten lezen. 


 

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.