Beter slapen

Alles wat je moet weten over schokken in je slaap van te liggen?

Je ligt al even in bed en slaapt bijna. Precies op het moment dat je zo goed als wegzakt in een diepe slaap, schrik je wakker van schokken. Of je wordt wakker van het vallen in je droom in bijvoorbeeld een diep gaat. Wat zijn dat toch voor stuiptrekkingen in je slaap? Lees verder waarom je schokken in je slaapt hebt en waar deze vandaan komen. Op deze pagina vind je

Waarom krijg je schokken in je slaap?

Een slaapstuip, ook wel hypnagoge schok genoemd, komt voor in de fase tussen wakker zijn en slapen. Zo’n 60 tot 70% van de mensen heeft last van deze schokken tijdens het slapen. Je bent dus zeker niet de enige. Normaal zijn onze spieren ontspannen als we slapen, zelfs tijdens de meest wilde dromen. Prikkels van buitenaf worden in principe genegeerd, maar het kan zijn dat er op sommige momenten toch een signaal van buitenaf doordringt. Je hersenen zijn voor die waarnemingen nog wakker terwijl je gedeelte van de hersenen die je spieren aanstuurt al slaapt. Het hersengedeelte dat wakker is, denkt daardoor dat je valt omdat je spieren al slapen. Dit zorgt voor een reflex: de schokken in je slaap. Dit ervaren mensen als een vallend gevoel, schrikreflex of elektrische schok. Hierdoor wordt ook nog wel eens de relatie tussen een hypnagoge schok en het hart gelegd, maar deze hebben niets met elkaar te maken.

Meer weten over de verschillende fasen in de slaapcyclus

Waar komen schokken in slaap vandaan?

Wetenschappers zijn het er nog altijd niet over eens waarom we schokken tijdens onze slaap. Voorlopig circuleren er daardoor nog diverse theorieën. De meest gehoorde en acceptabele verklaringen voor een schok bij in slaap vallen zetten we hieronder voor je onder elkaar.

Hersenen die nog wakker zijn

Je spieren hebben zich al ontspannen, je hersenen nog niet. Als je spieren stil langs je lichaam liggen, denken je wakkere hersenen dat je valt. Als reactie spant je lichaam alle spieren aan om je overeind te houden. Dit ervaar je als een schok in je ledematen en je schrikt wakker.

Stress

Ben je erg druk geweest de laatste tijd? Ergens bang voor of kun je niet stoppen met piekeren? Dit kan een oorzaak zijn voor de schok bij het in slaap vallen. De oorzaak van een hynagoge schok bij stress? Je hersenen komen simpelweg minder snel tot rust als je stress ervaart. Een hypnagoge schok voorkomen? Stress reduceren zou hierbij dus kunnen helpen. 7 tips bij slecht slapen door stress

Ontspanning

Sommige mensen zien slaapstuipen als een natuurlijk en volkomen normaal onderdeel van het slaapproces. Op het moment dat je ademhaling is vertraagd en je lichaamstemperatuur is gedaald, gaat je lichaam schokken als tegenreactie. Iets met ontspanning en minder hard aan het werk zijn van je lichaam. Klinkt aannemelijk, toch?

Oververmoeidheid

Lang niet geslapen? Aan het vechten tegen je slaap? Hoe vermoeider je bent, hoe groter de kans op stuiptrekkingen in je slaap. Je lichaam laat je met deze reflex gewoon even weten dat je beter voor jezelf moet zorgen. Het is maar dat je het weet. Wil je een hypnagoge schok voorkomen dan helpt het dus ook niet oververmoeid te raken.

Verkeerde lighouding

Als je in een a-relaxte positie ligt, ervaar je meer hypnagoge schokken tijdens je slaap dan als je een goede slaaphouding aanneemt. Om slaapstuipen te voorkomen val je dus beter op een goede boxspring met een comfortabel matras dan op de bank in slaap. 

Lees ook: Gezonde slaaphouding

Voorouders

Het is een verklaring voor de stuiptrekkingen in je slaap waar je niet zo veel mee kunt, maar het is wel een interessant weetje. Onze voorouders, de apen, schijnen het ook te hebben. Dit om ze te waarschuwen als ze in een boom liggen te slapen. Want meters naar beneden vallen, vindt niemand fijn. 

Hopelijk hebben we je met bovenstaande theorieën een beetje gerustgesteld. Behalve zorgen voor een gezond leefritme en een goed bed, kun je dus niet veel doen aan die rare, ongecontroleerde schokken in je slaap. De volgende keer dat je partner klaagt over de blauwe plek die jij hebt veroorzaakt, weet je wat je hem kunt laten lezen.

Lees meer over

Over de auteur

Slaapadviseur

Meer weten over slapen? Ik weet daar álles van!

Meer van Laura

Advies nodig?

Bel of chat met een slaapexpert en stel direct je vraag.

Momenteel zijn onderstaande contactopties beschikbaar:

Klik hier om de contactmogelijkheden te bekijken
Start
Deze site is beschermd tegen robots. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.